Buisprofielen-landingspage

Buisprofielen voor indrukwekkende constructies

Buisprofielen op maat

Solines is internationaal leverancier van nieuwe, downgraded stalen buizen, buisprofielen, profielbuizen en surplus partijen. Solines levert een grote range aan kwalitatief hoogwaardige producten.
Buizen en buisprofielen worden steeds vaker ingezet in diverse sectoren. De toename van het gebruik is met name te danken aan twee bijzondere eigenschappen:

  • Laag gewicht
  • Beperkte afmetingen

Met name bij de behandeling, verwerking, montage en opslag komen deze voordelen extra tot hun recht.
Hierdoor worden buisprofielen steeds vaker gebruikt voor diverse toepassingen waaronder: staalconstructies, landbouwwerktuigen, kranenbouw, kassenbouw, trailerbouw en voor kantoor- en wegmeubilair.

Bijzondere eigenschappen van buisprofielen

Doordat de buisprofielen over deze bijzondere eigenschappen beschikken is men in staat om indrukwekkende constructies te ontwerpen en te realiseren waarbij de esthetische vormgeving een grote rol speelt.

Zoekt u buizen uit downgraded of surplus partijen?

Solines is internationaal leverancier van nieuwe downgraded stalen buizen, buisprofielen, profielbuizen en surplus partijen. Solines levert een grote range aan kwalitatief hoogwaardige producten.

stalen profielen koop je voordelig en snel bij solines
stalen profielen koop je voordelig bij solines

Waarom hebben buisprofielen rechte of ronde hoeken?

Bij een koudgevormd buisprofiel wordt de hoek getrokken waardoor het metaal als het ware wordt uitgerekt om de hoek te maken. Warmgevormde profielen worden warm gewalst waardoor de hoekradius kleiner is.

 

Zijn koud of warmgevormde buisprofielen uitwisselbaar?

Nee, de twee typen buisprofielen hebben verschillende constructieve eigenschappen.

 

Wat is het verschil tussen koud of warmgevormde buisprofielen?

Nee, de twee typen buisprofielen hebben verschillende constructieve eigenschappen.

 

Wat is het verschil tussen koud of warmgevormde buisprofielen?

Koudgevormde profielen zijn koud gewalst. Dat wil zeggen dat ze koud-gevormd zijn wat we ook wel getrokken noemen. Dit staal is daarom bekend als blank staal omdat er geen walshuid aanwezig is.

Warmgevormde profielen worden, zoals de naam al doet vermoeden, warmgewalst. Ze worden op hoge temperatuur in een warmbandwalserij tot profiel bewerkt. Kenmerkend is dat er hier wel een walshuid aanwezig is.

Bij een koudgevormd buisprofiel zijn de hoekafrondingen groter waardoor de statische waarden lager zijn. Hierdoor vraagt de aansluiting van profielen met een gelijke breedte bij de hoeken meer laswerk.

Er is nog een belangrijk verschil tussen koud en warmgevormde buisprofielen. Want koudgevormde buisprofielen zijn goedkoper dan warmgevormde buisprofielen.

Als er in de hoeken wordt gelast is er volgens NEN 6774 voor koudgevormde profielen een hogere staalkwaliteit nodig dan voor warmgevormde buisprofielen.

 

Fabricage van buisprofielen

Warmgevormde rechthoekige buisprofielen worden in veel gevallen gemaakt van langsnaad gelaste ronde buisprofielen. Met uitzondering voor zeer dikwandige profielen. Hiervoor wordt namelijk een naadloos profiel gebruikt. Om de gewenste rechthoeken te kunnen maken wordt het profiel verhit tot 1200 graden. Daarna wordt het door walsen tot de gewenste hoeken gevormd.

 

Verlagen residuele (achtergebleven) spanning

Een koudgevormd buisprofiel wordt direct na het vormen gegloeid tot 580 graden waarna deze weer afkoelt. Hierdoor verminderd de spanning op het profiel zonder dat er een korrelgroei optreedt. De residuele (achtergebleven) spanning in dit profiel is lager dan bij een koudgevormd profiel, maar hoger dan een warmgevormd profiel.